donderdag 26 mei 2011

Ik heb mijn oog op: nieuwe FiveFingers!

Er blijft iets door mijn hoofd spoken. In een blogpost van Tim Ferris sprak hij over een drietal Vibram FiveFingers die hij probeerde. Daarvan vond hij de Sprints het minst comfortabel. Ik heb Sprints. En dat zijn tevens het enige paar wat ik ooit gepast heb....

Mijn Sprints zitten ontzettend lekker. Maar een paar dingen zitten me al een tijdje dwars. Dankzij de opmerkingen van Ferris borrelde dat allemaal naar boven.

 1. Wanneer ik de riempjes aan de zijkant aantrek krijg ik binnen een minuut een krampachtige pijn in mijn kleine teentjes. Daarom heb ik ze altijd helemaal los hangen. Maar ze zitten er om vast gemaakt worden. Toch?
 2. De hak sluit niet helemaal aan. Ik heb nog een stuk over. Tegelijkertijd passen mijn tenen wel perfect. 
 3. Op helemaal blote voeten loop ik toch echt anders. Zou een slechte pasvorm hieraan kunnen bijdragen?
 4. Ik heb maar één paar gepast. Niet ideaal maar dit was het enige paar dat de winkel had.
 5. Het rubber van de linker grote-teen is losgeraakt. Zoiets gebeurt niet zomaar. Er ging een beer op staan tijdens een Krav-Maga training.
Nieuwe FiveFingers
Een nieuw paar Sprints lijkt me geen optie. Daarom ben ik verder gaan kijken. Er is genoeg keus (on) gelukkig. Ik twijfel nog tussen een paar modellen.


De Bikila's
Abebe Bikila was een tweevoudige Olympische marathonwinner. Naast een stadion zijn er nu ook twee modellen FiveFingers naar hem vernoemd. De FiveFingers Bikila en de FiveFingers Bikila LS. Het grootste voordeel van dit model is dat ze specifiek zijn gericht op hardlopen. De naden zijn weggewerkt en er zit extra demping onder de bal van de voet. De LS heeft veters om een bredere voet of hogere instap te accomoderen. 
De Classic
Het meest simpele model en niet bij uitstek bedoeld om mee hard te lopen. Maar de eenvoud trekt me aan. Het voordeel van dit model ligt in de simpliciteit. Hoe minder geouwehoer aan die schoen hoe natuurlijker de loopervaring. Theoretisch gezien. De vraag is hoe dat in de praktijk uitpakt.  

De Komodo Sport
Dit is een wat ruiger model bedoeld voor allerlei wilde sporten. Omdat ik die soms beoefen kan het nuttig zijn een wat meer hybride model aan te schaffen. Bovendien hebben ze net als de Bikila's weggewerkte naden en een vergelijkbare zool. 

Een lastige keuze
Alle drie modellen zullen ongetwijfeld lekker lopen. Ik zal ze dus maar eens moeten gaan passen. De belangrijkste vraag is echter hoe ze lopen op langere afstanden. Klompen zitten ook best lekker als je ze voor het eerst aantrekt. Na de eerste kilometer hardlopen wordt dat ongetwijfel een ander verhaal. Daarom denk ik dat een overzicht van reviews geschreven door ervaringsdeskundigen zeer waardevol kan zijn. Stay Tuned!

2 opmerkingen:

 1. Mijn Vibrams zijn mijn fijnste schoenen ooit, maar ze gaan nogal gaan stinken. Na verloop van tijd was je dat er ook niet meer uit. Mijn KSO's draag ik om die reden niet meer binnen.

  Een collega van mij loopt op de Bikila's en die gaan volgens hem niet stinken. Ze hebben ook een ander binnenzooltje. Kan dus aan het materiaal liggen. (Of aan zijn bacterievrije voeten.) KSO's hebben overigens dezelfde binnenzool als de sprint.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Allereerst: je hebt de verkeerde maat Sprints. Als je aan de hiel ruimte over hebt, zijn ze te groot.

  Verder: zowel de Bikila's als de Classics als de Komodosports zijn prima geschikt voor lange afstanden. De vraag is wat je voor parcours loopt. In de Classics kun je behoorlijk wat zand en stokjes verzamelen.

  Alle VFF's gaan stinken, tenzij je zweet naar roosjes ruikt. Je kunt ze het best wekelijks wassen.

  BeantwoordenVerwijderen