Wat is minimalistisch hardlopen?

Minimalistisch hardlopen doe je door op je voorvoet te landen. Dit gaat het beste op blote voeten, slippers of speciale hardloopschoenen. Een gewone hardloopschoen heeft namelijk een dikke hak. Daardoor ben je geneigd te landen op die hak. Die looptechniek is gangbaar geworden. Hij bestaat echter pas veertig jaar!

Joggen of hardlopen is naar het westen gebracht door Bill Bowerman. Hij nam het mee uit Nieuw Zeeland waar hij de hobby tegenkwam. Om de sport aantrekkelijker te maken voor de ongetrainde leek wilde hij het sneller maken. Zijn idee was dat de lengte van stappen daar centraal in stond. Om die lengte vergroten plakte hij een enorme hak van schuim onder een sportschoen in zijn tuinschuur. Dit soort schoenen is hij later gaan verkopen in een klein bedrijfje genaamd naar de godin van snelheid, Nike.

Sinds de komst van deze hardloopschoen zijn er een aantal blessures steeds meer gaan voorkomen. Een aantal beruchte zijn de hardlopersknie, shinsplints, fasciitis plantaris en klachten in de heupen en onderrug. Een groeiende groep van onderzoekers en hardlopers zijn tot de conlusie gekomen dat landen op de hak hiervan de oorzaak is. Dankzij de demping voelen hardlopers slecht aan wat er precies gebeurd. Duizenden stappen verder en je hebt een blessure door herhaalde druk op de verkeerde lichaamsdelen.

Deze hardlopers en onderzoekers hebben daarom hun hardloopschoenen uitgeschopt en zijn verder gaan kijken. Een kleine groep loopt helemaal op blote voeten. Het merendeel trekt echter minimalistische hardloopschoenen aan. Dat zijn schoenen met weinig of geen demping. De karakteristieke hak van de hardloopschoen is verdwenen. Een zeer populaire schoen is de Vibram FiveFingers. Deze schoen imiteert het lopen op blote voeten.


Theoretische achtergrond
In het boek Born to Run wordt uitvoerig ingegaan op hardlopen op blote voeten. De auteur Christopher MacDougal gaat daarin op zoek naar een indianenstam uit Mexico. Deze stam is berucht omdat ze vele honderden kilometer achter elkaar kunnen rennen. Op slippers. In zijn zoektocht naar een verklaring spreekt hij onder andere met evolutionaire biologen. 
Deze biologen leggen uit dat de mens vroegde jaagde door beesten dood te rennen. We hadden rond die tijd nog geen wapens of imposante tanden en klauwen. We hadden (en hebben) wel een andere bijzondere vaardigheid. Mensen kunnen als enige diersoort afkoelen tijdens het hardlopen. Viervoetige dieren moeten dat doen door stil te staan en te hijgen. Dat is lastig met een wilde bende vleesetende mensapen om je heen. Daarom liepen deze beesten zichzelf letterlijk dood door oververhitting. 

Zonder hardlopen kwam er dus geen eten op de tafel. Vandaar de titel Born to Run. Als je niet kon hardlopen stierf je uit. Iedereen heeft vandaag de dag dus nog de middelen in huis om te hardlopen. Anders zat je dit nu niet te lezen.