zondag 16 oktober 2011

Help! Hoe heb jij opgebouwd?

Ik heb jullie hulp nodig. Ik wil niet meer. Ik heb geen zin meer.


Ik was een weekje ziek. Daarna verhuisde ik. Alles wat ik had opgebouwd stond weer op het punt in te storten. Dus ik deed expres een heel kort loopje. Even de kuiten oppeppen voordat ik weer in de fout ging.

Kapotte kuiten
Eén kwartier. Eén kwartiertje op mijn Vibrams en mijn kuiten stonden de hele week op springen. Intense spierpijn onderin de kuiten. Een pijn waar je niet verantwoordelijk op kan hardlopen. Kortom, twee weken afwezigheid en ik kan zo goed als opnieuw beginnen.

Ik ben het spuugzat. Ik sta op het punt helemaal te stoppen en me te richten op een andere sport.

Wat doe ik fout?
Hoe hebben jullie opgebouwd? Is mijn techniek niet goed? Ik heb inspiratie nodig. Oorspronkelijk wilde ik hier een derde post neerknallen over strategie. Het lijkt me veel leuker en beter op dit moment om jullie verhalen te delen.

Hoe heb jij opgebouwd? Vereeuwig je inzichten hier!
Stuur je verhaal in naar barefootbart@gmail.com. Als je wat richtlijnen nodig hebt:

 • Ongeveer driehonderd woorden
 • Wat heb je gedaan?
 • Wat was het resultaat?
 • Hoe lang duurde het?
 • Droeg je schoenen, Vibrams of niets?
Ik plaats al jullie artikelen. Misschien met een kleine redactionele slag en introductie. Ik ben heel erg benieuwd!7 opmerkingen:

 1. Ik heb niet alle blogposten gelezen, maar net zoals jij ben ik een jaar geleden met minimalistisch(er)lopen. Eerst (3 maanden)liep ik nog met gewone schoenen, maar wisselde ik hiellanding af met middenvoet-landing. Daarna heb ik me Nike Free 3.0 aangeschaft, wat mij betreft de ideale overgangspantoffel tussen hielondersteunend lopen en puur barefoot.

  Uit ervaring weet ik intussen dan overschakelen naar minimalistisch/barefoot een heel lang proces is, zeker als je jarenlang fout gelopen hebt.

  Ben jij rechtstreeks van hielschoenen overgeschakeld naar Vibrams? Dat is misschien een te bruuske overgang, daarom dat ik zelf ook eerst zeker nog tot in de lente van 2012 op Nike Free blijf lopen, voordat ik ga experimenteren met Vibrams.

  En als mensen je van links en rechts inhalen, so be it. Vergeet niet dat het menselijk lichaam ontworpen is om lang non-stop te blijven lopen, niet om snel te lopen. Veel straatlopers zijn trouwens pure showmensen die gewoon willen laten zien dat ze sneller kunnen lopen dan anderen.

  De minimalistische lopers weten trouwens dat ze op hun oude dagen meer kans hebben om zonder pijn en blessures te kunnen blijven doorlopen! De hiellopers zitten dan met krakende knieën in de zetel naar een talentenjacht te staren ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien kunnen deze mensen je adviseren?
  http://www.anyonesrunshop.nl/
  (Ik heb zelf niets met die winkel te maken, heb er alleen mijn schoenen gekocht en ik had de indruk dat ze wel verstand van zaken hebben. Ik ben zelf geen 'loper' dus aan mij heb je niets.)

  Groeten,
  Jan Pieter

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Bart,

  Ik lees zojuist over jouw ervaringen en kan je alleen maar het advies geven om niet te stoppen, maar om door te zetten. Ik heb er twee jaar over gedaan eer ik zonder blessures op de five fingers kon lopen. Ik loop er nu allerlei wedstrijden tot 15km op met veel succes. Het loopt heerlijk en al mijn pr's zijn dit jaar ruim gesneuveld.
  Wat ik geleerd heb, is dat ik te snel teveel wilde. Dat leverde blessures op, zoals scheurtjes in mijn kuitspieren, knieklachten en problemen met mijn voetzolen. Ik nam dan rust en begon vervolgens weer opnieuw.
  De overgang van gedempte hardloopschoenen naar volledig minimalistische schoenen was voor mij te groot. Ik ben daarom op de Nike free 3.0 gaan lopen en trainde daarnaast veel geleidelijker opbouwend met de vibram five fingers. Op de Nike's ging het een stuk beter en ik werd sneller. Nu heb ik ze niet meer nodig en ze lopen ook niet meer lekker, maar als overgangsschoen vind ik ze perfect.
  Vanaf januari dit jaar heb ik dit gecombineerd met gerichte trainingen in de sportschool, waarbij ik allerlei versterkende oefeningen kreeg voor mijn benen, maar ook voor de rest van mijn lichaam. Veel van die oefeningen zijn een combinatie van balans en kracht.
  Daarnaast ben ik kritisch met wat ik eet. Ik let er goed op dat ik voldoende gezonde voeding binnen krijg en neem ook wat natuurlijke supplementen. Over de voeding die ik neem kun je veel info lezen op de site leefbewust.com.
  Je ziet, het is bij mij niet vanzelf gegaan, maar op dit moment geniet ik met volle teugen, volledig blessurevrij van het hardlopen op de five fingers.
  Trouwens toen ik op gedempte hardloopschoenen liep, heb ik nooit helemaal blessurevrij gelopen, er was altijd wel iets. Het meest vervelende waren slapende tenen als ik wat langer liep. Dit belemmerde me om langere duurlopen te trainen. Lekker allemaal geen last meer van.
  Ik wens je heel veel succes en plezier met lopen.
  Dus nogmaals, geef het niet te snel op, maar besef wel dat je er wat voor over moet hebben.

  M.v.g. Jack.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Bart, wat klote om te lezen dat je zo'n pijn blijft houden!
  We zijn zelf even druk geweest met van alles en nog wat, o.a. clinics maar ook wat randzaken waardoor we ff wat minder tijd hebben gehad voor de website etc. En ook om zelf het internet af te speuren naar nieuws zoals we dat normaal continue doen, dus ik lees je post nu pas…
  Zodra ik wat meer tijd heb zal eens kijken of ik je een artikel kan sturen, alhoewel je daar niet zo heel veel aan zult hebben aangezien ik eigenlijk vrij moeiteloos ben overgestapt op minimalistisch lopen.
  Wat ik wel kan aanbieden is om eens een keer mee te lopen met één van onze clinics of gewoon zo maar een keer.
  Ook wij zijn geen wonderdokters, maar een keer kritisch en eerlijk naar je techniek kijken kan geen kwaad natuurlijk… laat maar weten als je een keer tijd en zin hebt!
  Groet, Marc van Frunning

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Bart,
  Vervelend dat het niet lukt om verder te komen. Ik heb op m'n blog m'n eigen ervaringen beschreven inclusief wat tips. Kijk bijv. naar de blogposts onder http://loopvirus.blogspot.com/search/label/natural%20running%20tips

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Na 15 minuten op Vibrams en pijn in de kuiten wijst op veelste, veelste veel spanning tijdens het lopen. Probeer eens ontspannen te lopen. Je niet af te zetten maar gebruik te maken van de zwaartekracht (Chirunning, Pose method, etc.).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het schijnt dat aanpassing van dieet ook spierpijn tegengaat.
  ik ontbijt doordeweeks's morgens met salade(sla/tomaat/wortel evt met wat geitenkaas), fruit en water en/of thee.
  Eind van de midaag ren ik op VFF's een behoorlijke afstand en heb geen spierpijn(had ik eerst wel, ook peesontstekingen bij
  'overdrijving')
  Ben in november hiermee begonnen(na 3/4 jaar niets gedaan te hebben) en aan het opbouwen voor Egmond halve marathon. Vanmiddag 14 km. Af en toe wissel ik af met Saucony's Hattori's maar voorkeur gaat uit naar VFF.

  BeantwoordenVerwijderen