zondag 22 mei 2011

Conditionering #3: waarom deze oefeningen?

Er zijn teveel oefeningen! Zoals je kunt zien in mijn compendium is er genoeg om uit te kiezen. Eigenlijk teveel. Daarenboven duiken er regelmatig nieuwe magische oefeningen op die al je problemen claimen op te lossen. In deze post wil ik verantwoorden waarom ik juist deze heb gekozen.Kettlebell Swings
Kettlebell swings versterken bijna je hele achterzijde. Je onderrug, billen en hamstrings worden er sterker van als ze juist zijn uitgevoerd. Dit zijn spieren die je nodig hebt met blootvoets-hardlopen. Het is met deze loopstijl namelijk belangrijk om een correct postuur aan te nemen. Daardoor dwing je kortere stappen te zetten waarbij je voet onder je land, en niet voor je. Dat is makkelijker met een recht bovenlijf, en op zijn beurt is dat weer makkelijker met een sterke kont en rug. Een bijkomend voordeel van een correct postuur is dat er domweg meer zuurstof in je past!

Squats
Squats versterken vergelijkbare spieren als de kettlebell swings. Een bijkomend voordeel is dat ze je heupen lekker los houden. Mits je ze ass-to-the-grass uitvoert natuurlijk!

Yoga
Yoga is voor mij niet meer dan een sport. En als je wilt rekken, waarom dat niet een kijkje nemen in de keuken van de meesters van flexibiliteit. De meeste oefeningen die hardlopers al jaren doen komen rechtstreeks uit het Yoga boek.

Boksen
Dat vind ik gewoon lekker om te doen. Een bijkomend voordeel is dat je core een flinke opdonder krijgt. Je roteert namelijk als je een goede mep uitdeelt. Je oblique buikspieren en je onderrug hebben hier zeker baat bij. Onderschat de cardio impact niet. Meer dan een minuut hard schaduwboksen is voor velen een straight knockout!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten